Ablatif Tedaviler

Ablasyon Tedavisi

Türkiye’de özellikle 50 yaş üstü erkeklerin üçte birinde görülen prostat hastalıkları arasında en sık karşılaşılanı prostat büyümesidir.

Prostat büyümesine ameliyatsız mikro işlem
Prostat büyümesi, erkeklerin karşılaştığı en tehlikeli rahatsızlıklardandır. Erkeklerin kâbusu olan prostat büyümesi, tedavi edilmemesi halinde ileri safhalara taşınarak çok daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Prostat büyümesi tedavisinde uygulanan en güncel tedavi yöntemlerinden sayılan ve ameliyatsız olarak gerçekleştirilen, mikro-invaziv bir teknik olan ‘prostat lazer ablasyon tedavisi’ Türkiye’de uygulanmaya başlandı.

Prostat büyümesine ameliyatsız mikro işlem


RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIR

Tedavide öncelikle ilaç tedavisi kullanılır ancak semptomlar ilaçlarla giderilemezse cerrahi yönteme başvurulur. Cerrahide, geçmiş yıllarda açık prostektomi yapılmaya başlanmıştır. Sonrasında bu teknik evrilerek, kendi içinde farklılaşmıştır. Prostat ameliyatının zorluğu, hastaların yaşadığı sorunlar, üroloji biliminin sürekli evrilmesine sebep olmuş ve endoskopik cerrahi, minimal invaziv cerrahi teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda ise şu anda, Türkiye’de de uygulamaya başlanılan mikro-invaziv tedavi geliştirilmiştir.
Bu tedavide idrar kanalının kullanılmaması, öncelikle idrar kanalından kaynaklanan tıkanıklık, enfeksiyon ve cinsel fonksiyonların zarar görmesi gibi riskleri büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Bu belki de prostat lazer ablasyon tedavisinde bir avantajdır.

YAN ETKİLERİ AZDIR

Hastanın beklentisi ve yaşı önemli kriterdir. Her prostat büyümesi tedavi gerektirmemektedir. Genelde hastaya ilaç tedavisi verilmektedir. Ancak, uzun süre ilaç kullanımında yan etkiler oluşabilmektedir. Örneğin, ereksiyon sorunu, ejakülasyon bozuklukları olabilmektedir. Bunun gibi sebeplerden dolayı ilaç tedavisi terk edilebilmektedir. Tedavi planlanırken, tüm koşulları detaylandırarak değerlendirmek gerekir. İdrar kanalı darlığı bir erkeğin başına gelebilecek olumsuz bir klinik durumdur. Yine ejakülasyon bozukluğu, erektil disfonksiyon bozukluğu da tedavi planlamasında değerlendirilmelidir. Bunun gibi olası yan etkiler düşünüldüğünde, prostat lazer ablasyon tedavisi, yan etkilerinin az olmasından dolayı tercih edilmektedir.


AĞRI VE YARA İZİ OLMAZ

Prostat hastaları, kanama riskinden, cinsel fonksiyonlarının bozulmasından ve idrar kaçırmaktan endişe duyarlar. Ameliyat esnasında kanama, idrar kanalı darlık riski endişe vericidir. Dolayısı ile, tedavinin bu endişeleri gidermesi gerekmektedir. Prostat lazer ablasyon, bu endişeleri büyük oranda gidermektedir. Tedavi, anestezi alamayan yaşlı hasta grubu için avantajlıdır. Genellikle ağrı ve yara izi olmaması da bir avantajdır. Tedavinin ameliyat ortamında olması gerekmemektedir. Bu da hasta psikolojisi için olumlu bir etki yaratmaktadır. Hastanın iş hayatına kısa sürede dönmesi yine bir avantajdır.
Özellikle, pandeminin etkisinin devam ettiği bugünlerde, hastanede kalış olmaması ya da kısa süreli olması, bulaş ve enfeksiyon riskinin önlenmesinde yardımcı olmaktadır.


İŞLEM 30 DAKİKA SÜRER


Üroloji dahil, tıpta gidişat minimal invaziv tedaviler yönündedir. Teknolojinin gelişmesi, insanların birbiriyle daha çok iletişime geçmesi, araştırma ve iletişim olanaklarının artması, farklı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini de tetiklemiştir. Ciltte az kesi, hastanede kalışın az olması, kısa sürede işe dönme, günümüzün hastaları için önceliktir. İnsanlık hızlanınca sağlık sektörü de hızlanmaktadır. Hekimler tarafından bakıldığında, prostat lazer ablasyonun uygulamasının kolay olduğu düşünülmektedir. Ablasyon iğnelerin cilde aplikasyonu 5-10 dakika, iki taraflı lazer işlemi yaklaşık 14 dakika sürmektedir. Toplamda en fazla 30 dakika süren bir işlemdir.

en_USEN