Aşılama ve Tüp Bebek

Aşılama ve Tüp Bebek

AŞILAMA (IUI)

Aşılama (IUI-intrauterin inseminasyon), erkekten alınan sperm hücresinin yumurtlama döneminde kadının rahim içerisine verilme işlemidir. Bu işlemin uygulanabilmesi için hastanın tüplerinin en azından birinin açık olması, sperm hücrelerinin sayı, hareket ve morfolojisinin aşılama yapılabilecek sınırlar içerisinde olması gerekmektedir.

Bu yöntem kimlere önerilir?

Sperm sayısı ve hareketliliği hafif -orta derece bozuk olan hastalar,
Ereksiyon (sertleşme) ve ejakulasyon (boşalma) sorunu olan hastalar,
Kadınlarda spermlere karşı antikor varlığı,
Hafif ve orta derecede endometriozis hastaları,
Sebebi açıklanamayan infertilite (kısırlık) varlığı.
Aşılama başarısı her bir tedavi için %10-30 arasında olup, toplamda 2-3 kez aşılama yapıldıktan sonra tüp bebek işlemine geçilmesi önerilir. Menide çok az ya da hiç sperm olmaması durumunda veya kadının tüplerinin her ikisinin de kapalı olması durumunda doğrudan tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

TÜP BEBEK

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır.

Tüp bebekte yumurtaların yerleştirilme işlemi iki şekilde yapılır:

Laboratuvar ortamındaki dölleme işlemi ya spermleri yumurtaların yanına bırakıp bu spermlerin kendi kendilerine yumurtanın içine girip dölleme işlemini gerçekleştirmesini beklemek şeklinde (klasik tüp bebek-IVF) olur.
Mikroskop altında spermin bir pipet yardımı ile direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllemenin sağlanması (mikroenjeksiyon-ICSI) şeklinde olmaktadır.

en_USEN