Lazer ile Prostat Ameliyatı

ThuFLEP (Thulium Fiber Lazer İle Prostat Ameliyatı) HOLEP(Holmium Lazer İle Prostat Ameliyatı) Prostat büyümesi tedavisinde Amerika ve Avrupa’da en güncel ve popüler ameliyat yöntemi olmuştur. Üroloji kılavuzlarında altın standart tedavi yöntemi olarak yerini almıştır.

Lazerle Prostat Ameliyatı (ThuFLEP / Holep) Nedir?

Lazerle prostat ameliyatı, iyi huylu prostat büyümesinde idrar kanalından girilerek uygulanan kapalı (endoskopik) ameliyatlarıdır. Temelde Lazer ile yapılan Prostat Enükleasyonu  işlemidir ve  kullanılan lazerin ismine göre isimlendirilir. Günümüzde 30 gr ve üzeri bütün prostat boyutlarında uygulanmakla birlikte özellikle 80 gr üzerinde olan hastalarda diğer tekniklere göre daha üstün olduğu gösterilmiştir. Bu hastalarda altın standart tedaviler haline gelmiştir.

Ürolojide lazerin yaygın olarak kullanılmaya başlaması, prostat cerrahisinde yeni yöntemlerin oluşmasını sağlamıştır. Elde edilen iyi sonuçlar sayesinde günümüzde giderek popüler olan ve kullanımı artan yöntemler Holmiyum lazerle prostat enükleasyonu (HoLEP) ve Thulium fiber lazerle prostat enükleasyonu ‘dur (ThuFLEP). Lazerle prostat tedavisi  prostat dokusunun tamamının çıkarılmasını sağlayan yeni bir kapalı cerrahi yöntemdir.  Lazer ile kapalı olarak yapılan, açık ameliyata benzer sonuçlar veren bir prostat ameliyatıdır. Bu yöntemler prostat tedavisinde 21.yüzyılın altın standart tedavi şekli olarak kabul edilmektedir.

ThuFLEP / HOLEP ameliyatı nasıl yapılır?

Iyi huylu prostat büyümesi, iç idrar kanalını (üretra) saran prostat dokusunun büyümesi anlamına gelir. Büyüyen bu dokulara prostat adenomu adı verilir. Prostat adenomu ile prostatın dış zonu (periferik zon) arasında bir kapsül bulunur. Buna cerrahi kapsül adı verilir. Iyi huylu prostat büyümesi için uygulanan ameliyatlarda prensip olarak bu kapsülün içinde bulunan prostat adenomu çıkartılmaktadır. Biz buna enükleasyon diyoruz. Daha sonra mesane (idrar torbası) içerisine atılan prostat dokuları morselatör (doku kesme makinası) yardımıyla kıyma makinasına benzer şekilde küçültülerek vücut dışına çıkartılır. Çıkarılan prostat parçaları patolojik inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir.

HoLEP / ThuFLEP Kimlere Önerilir?

Lazerle prostat ameliyatı prostat cerrahisi önerilen herkese uygulanabilir bir cerrahi yöntemidir. Lazerle prostat ameliyatı tekniğinin diğer cerrahi yöntemlerden bazı avantajları olduğu için diğer yöntemlerin uygulanamadığı durumlarda da daha güvenli bir şekilde uygulanmaktadır.

Klasik TUR yöntemi 80-100gr’dan büyük prostatlar için önerilmemesine rağmen Lazerle prostat ameliyatı özellikle büyük prostatlar için çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Ayrıca Lazerle Prostat ameliyatı  için prostat büyüklüğü konusunda üst limit yoktur. Kendi pratiğimde 250-300gr prostatı olan hastalarımda da Lazerle prostat ameliyatı uyguladım.

Prostat büyüklüğüne eşlik eden mesane taşı olan hastalarda da aynı seansta başarıyla uygulanmaktadır.Daha önce idrar yapamadığı için sonda takılan hastalarda başarıyla uygulanır. 

Kalp-damar hastalıkları olan, koroner stenti olan veya geçmişte by-pass geçirmiş olan, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı kullanan hastalarda da diğer tekniklere göre daha güvenli bir şekilde uygulanabilir.

DİĞER TEDAVİLERE GÖRE AVANTAJLARI

  • Daha az kanama.
  • Sondanın daha erken çekilmesi.
  • Daha kısa hastanede yatış süresi.
  • Büyük prostatlarda uygulanabilir.
  • Dokuların patolojik olarak incelenmesine imkan sağlar.
  • Günlük dönme daha hızlıdır.
  • Kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlarda rahatlıkla uygulanabilir.
  • Doku derinliği düşük olduğu için sinirlere hasar oranı düşüktür, bu yüzden ereksiyon daha az etkilenir.

HoLEP ameliyatında kanama olur mu?

Bu tekniklerde yukarıda anlatıldığı gibi, doku kesilirken çok ciddi kanama olmamaktadır. Ancak adenom dokusunu besleyen biraz daha büyük (2-3 mmlik) atar damarlar lazer enerjisi ile kolaylıkla durdurulabilmektedir. Bu nedenle HoLEP ameliyatında kanama miktarı oldukça az olmaktadır.

Lazerle prostat ameliyatından (ThuFLEP / Holep) sonra idrar kaçırma olur mu?

Cerrahi teknik olarak sadece prostat adenomu çıkartıldığı için ameliyat sonrası kalıcı bir idrar kaçırma olmaz. Ancak diğer hastalıklarınız (Nörolojik hastalıklar; Parkinson, Alzheimer vb.) ve diğer ürolojik sorunlarınız (aşırı aktif mesane sendromu vb.) sebebiyle cerrahi sonrası idrar kaçırmanız olabilir. Mutlaka cerrahi öncesi doktorunuz tarafından bilgilendirilmeniz gerekir.

Lazerle prostat ameliyatından (ThuFLEP / Holep) sonra sertleşme sorunu olur mu?

Sertleşmeyi sağlayan sinirler prostatın dışında seyrettiği için bu ameliyatlar sonrası hastaların cinsel fonksiyonları etkilenmez.

Lazerle prostat ameliyatından (ThuFLEP / Holep) sonra idrar sondası kaç gün kalır?

Bu karar hastanın ek başka hastalıkları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, prostatın ağrılığı (300-400 gram gibi çok büyük prostatlarda, belki 1 gün daha kalabilir) gibi faktörlere bağlı değişebilir. Ancak kendi pratiğimizde sondayı biz ameliyattan genellikle 2 gün sonra çıkarmaktayız. Daha sonra hastayı ameliyatının sonrası ikinci gününde idrarını birkaç kere gür şekilde kanamasız yaptığını gördükten sonra evine göndermekteyiz.

en_USEN