Tedavilerimiz

BÖBREK TAŞI HASTALIKLARI

Lazerle Taş Kırma

Doğal idrar yolundan girilerek idrar kanalı ve böbrek içindeki böbrek taşlarının lazer yardımıyla kırılarak idrar yolundan idrar ile birlikte dökülebilecek kum tanecikleri haline getirilmesi işlemidir.

Ses Dalgaları ile Kırma (ESWL)

ESWL (Extracorporeal shock wave litotripsi) vücüdun dışından ameliyatsız olarak şok dalgalarıyla böbrek ve idrar yollarındaki taşları kırma yöntemidir.

Perfüktan Nefrolitotomi (PNL)

Büyük taşların böbreğinizden doğrudan çıkarıldığı bir cerrahidir. Avantajı, tek operasyonda çok büyük taşların bile çıkarılabilmesidir. PNL genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Üreteroskopi(URS-RİRC)

Üreterorenoskopi(URS); Endoskopik olarak kameralı cihazlar ile idrar yolu kanalından böbreğe ulaşılarak lazer ile taşın kırılması veya alınması esasına dayanır.

PROSTAT BÜYÜMESİ ve LAZERLE PROSTAT CERRAHİSİ

Lazerle Prostat Cerrahisi (HOLEP / ThuFLEP )

Ürolojide lazerin yaygın olarak kullanılmaya başlaması, prostat cerrahisinde yeni yöntemlerin oluşmasını sağlamıştır. Elde edilen iyi sonuçlar sayesinde günümüzde giderek popüler olan ve kullanımı artan yöntemler Holmiyum lazerle prostat enükleasyonu (HoLEP) ve Thulium fiber lazerle prostat enükleasyonu ‘dur (ThuFLEP).

TUR (Prostatın Transüretral Rezeksiyonu)

Son yıllarda yerini Lazerle Prostat Tedavisine bıraksa da İyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde hala en sık uygulanan yöntemlerden biri TUR Prostatektomidir (TURP). Amaç yakınmalara neden olan prostatın büyümüş orta bölümünü çıkarmaktır. TURP 1930’lu yıllardan beri yapılmaktadır ve son 40 yılda standart tedavi yöntemi haline gelmiştir. TUR yöntemi Plazmakinetik ve Bipolar gibi yeni teknolojilerle birlikte son 10 yılda çok ciddi gelişim göstermiştir.

Ablatif Tedaviler

Prostatik dokuya kontrollü bir ısı yaratan radyo frekans dalgaları vererek, güvenli ve etkili bir tedavidir. İşlem esnasında prostat bölgesine ince bir idrar sondası konulup, buradan bilgisayar ayarı ile radyo frekans ısı dalgaları vererek prostat dokusunun ablasyonu esasına dayanır.

İyi Huylu Prostat Büyümesinde (BPH) İlaç Tedavisi

İyi huylu prostat tedavisi hastanın şikayetlerine bağlıdır. Şikayetlerin olmadığı veya çok hafif olduğu hastalarda yıllık izlem seçilir. Şikayetlerin olmadığı veya çok hafif olduğu hastalarda prostat hacmi artmışsa bitkisel tedavi başlanabilir. Orta ve ileri derecede semptomları olan hastalarda ilaç tedavisi tercih edilir.

ÜROLOJİK KANSERLER (Laparoskopik – Robotik Cerrahi)

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, Amerikan Kanser Derneği verilerine göre batılı ülkelerde erkeklerde en sık izlenen kanser türü olup, tüm kanser vakalarının yaklaşık dörtte birlik kısmını oluşturmaktadır. Son yıllarda geliştirilen MR Füzyon Biyopsi Yöntemi, prostatta kanser şüphesi taşıyan odakları saptayarak, bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir. Tedavide Cerrahi Tedavi (Radikal Prostatektomi), Işın Tedavisi (Radyoterapi), Fokal Tedaviler (HIFU), Hormon Tedavisi, İlaç Tedavisi (Kemoterapi) veya Aktif İzlem gibi tedavi seçenekleri mevcuttur

Mesane Kanseri

Mesane kanseri dünya genelinde bakıldığında erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türünü, cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır.Mesane kanseri gelişiminde en önemli risk faktörünü sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı oluşturmaktadır.Mesane tümörünün en sık bulgusu idrarda ağrısız kanamadır. TUR ameliyatı tanı,evreleme ve tedavi için gereklidir. Hastalığın evresine göre ileri tedavi planlanır.

Böbrek Kanseri

Böbrek kanserleri, tüm yetişkin kanser vakalarının yaklaşık %3’lük kısmını oluşturmaktadır. Sıklıkla 40 – 70 yaş arası ortaya çıkmakta, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sık izlenmektedir.Böbrek tümörlerinin tedavisinde temel yöntem cerrahidir. Tümörün boyutu ve yerleşimine göre tümörlü böbreğin tamamen çıkarılması (radikal nefrektomi) ya da sadece tümörlü kısmın çıkarılması (parsiyel nefrektomi) ameliyatları uygulanmaktadır. Günümüzde bu ameliyatları uygun vakalarda laparoskopik veya robotik cerrahi ile kapalı olarak da gerçekleştirebilmekteyiz.

Testis Kanseri

Testisler başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan organlardır. Testis kanseri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası erkeklerde en sık izlenen solid kanser tipini oluşturmaktadır.Testis kanserinin en sık rastlanan bulgusu testiste ağrısız ele gelen kitledir.Testis tümörü tanısı konulduğunda vakit kaybetmeden cerrahi müdahele yapılması gerekir.

MR Füzyon Biyopsi

MR Füzyon Biyopsi, prostatta kanser şüphesi taşıyan odakları saptayarak, bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir. Erken tanının son derece önemli olduğu bu hastalığın teşhisinde devrim yaratan gelişmelerden birisi olan “MR Füzyon Biyopsi” yöntemi olmuştur. Bu yöntem prostat kanseri tanısında oldukça yüksek doğruluk oranına (%98) sahip olup, standart biyopsilerde olduğu gibi kanser olguları atlanmamakta ve tekrarlayan biyopsilere gerek kalmamaktadır.

Adrenal (Böbrek üstü bezi) Tümörler

Böbrek üstü bezleri (adrenal veya sürrenal bez) böbreklerin hemen üzerinde yer alan hayati önem taşıyan bazı hormonların salınımından sorumlu iki adet bez yapısında organdır.Genellikle 4cm’den küçük, iyi huylu görünümde olan ve aşırı hormon salınımına neden olmayan kitleler (adrenal tümörler) cerrahi önerilmeden takip edilir. 6 ay veya 1 yıl ara ile yapılan takiplerde genellikle kitle boyutu ve şüpheli hormon fazlalığının tetkik edilmesi yeterlidir. Ameliyat kararı alınmışsa operasyon laparoskopik, robotik veya açık yöntemlerle yapılabilir.

CİNSEL SAĞLIK

Sertleşme (Ereksiyon) Sorunları

Erken boşalma sorununun ardından en sık görülen erkek kaynaklı cinsel işlev bozukluğu olan ve “erektil disfonksiyon” olarak da adlandırılan sertleşme problemi; tatmin edici bir cinsel ilişki için penisin ideal oranda sertleşememesi veya cinsel ilişki sonuna dek sertliğini koruyamaması durumu olarak tanımlanabilir.

Erken Boşalma

Erken boşalma problemi yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Dünya genelindeki erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olma niteliği taşıyan erken boşalma yani “prematür ejakülasyon” birçok farklı nedenle ortaya çıkabiliyor. Kimi zaman strese maruz kalınması ile dönemsel olarak karşılaşılan erken boşalma, kimi zaman kronik hale gelen bir cinsel işlev bozukluğu olarak çiftlerin yaşantısını etkiliyor.

Genital Siğil (Kondilom) ve HPV

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen “Genital Siğiller (Kondilom)” için etken ajan HPV (Human Papilloma Virüs) olup, dünya genelinde ve ülkemizde cinsel yolla bulaşan en sık hastalık grubunu oluşturmaktadır. HPV’nin otuzu aşkın tipi genital sistemi enfekte etmektedir ama görünür lezyonlara (siğil) en sık HPV Tip 6 ve Tip 11 neden olmaktadır. HPV ile ilişkili kanserlerden (serviks, penis, anal kanserler) ise en çok Tip 16 ve 18 gibi sessiz seyreden suşlar sorumludur.

Penis Eğriliği

Penis eğriliği; doğuştan ya da yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkabilen, erekte haldeki penisin düz bir şekilde uzamasına engel olarak penisin aşağı, sağ ya da sol yönünde eğilmesi ile karakterize fiziksel bir durumdur. Erken tanı, birçok hastalık için olduğu gibi penis eğriliği için de belirleyici öneme sahiptir. Doğuştan ya da ilerleyen yaşla birlikte meydana gelmesinden bağımsız olarak tedavi edilmediği ya da tedavisine geç kalındığı takdirde penis eğriliği erkek psikolojisine zarar verebilen, cinsel yaşamı etkileyebilen ve sertleşme sorunu ile sonuçlanabilen bir durumdur.

Penil Protez Uygulaması

Penis protezi (mutluluk çubuğu) cinsel ilişki için gerekli sertleşmeyi (ereksiyon) sağlayamayan erkeklerde ereksiyonu sağlamak için penis içine ameliyatla yerleştirilen slikon yapıda implantlardır. Günümüzde sertleşme probleminin tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılabiliyor. Her ne kadar tedavi seçeneklerinin artması ile penil protez cerrahilerine duyulan ihtiyaç azalsa da bazı hasta gruplarında penil protez, diğer bir deyişle mutluluk çubuğu ameliyatı sertleşme sorunundan kurtulmanın tek yöntemi olarak karşımıza çıkabiliyor.

ESWT-PRP

Sertleşme sorunu başta olmak üzere pek çok cinsel işlev bozukluğunun tedavisinin, yeni geliştirilmiş olan yöntemlerle birlikte tamamlanabilmektedir. Bu yöntemlerden öne çıkanlar ise ESWT, PRP ve kök hücre uygulamalarıdır. Düşük yoğunluklu ses dalgaları (ESWT) ile peniste doku yenilenmesi ve yeni damar oluşumu sağlayarak sertleşme sorununa kalıcı çözüm sağlayan bir uygulamadır. Penise PRP (Plasma Rich Platellet) tedavisi, kişinin kendi kanından elde edilen trombosit hücrelerinden zengin plasmanın penis içine enjekte edilmesi işlemidir. Penise PRP tedavisi ile peniste doku yenilenmesi ve yeni damar oluşumu sağlanmaktadır

İNFERTİLİTE

Varikosel

Varikosel hastalığı, testis torbası olarak da adlandırılan skrotumdaki “panpiniform pleksus” adı verilen toplardamarların genişleyip varisleşmesi durumudur. Görülme sıklığı 15-25 yaş arasındaki erkeklerde daha fazla olan varikosel hastalığı, erkek kısırlığının teşhis ve tedavi edilebilen nedenleri arasında birinci sırada yer alır.

Mikrocerrahi Varikoselektomi

Varikosel tedavisinde altın standart olan mikrocerrahi varikosel ameliyatı mikrocerrahi deneyimine sahip olan üroloji ve androloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gereken hassas bir cerrahi olma özelliği taşır. Mikrocerrahi varikosel ameliyatı sayesinde hem varisleşen hem de varisleşme ihtimali bulunan toplardamarlar mikro klipsler yardımıyla veya bağlanarak kapatılır. Böylece testislerde kirli kan birikimi önlenir ve testis ısısı yeniden ideal seviyeye düşürülür.

Aşılama ve Tüp Bebek

Aşılama (IUI-intrauterin inseminasyon), erkekten alınan sperm hücresinin yumurtlama döneminde kadının rahim içerisine verilme işlemidir. Bu işlemin uygulanabilmesi için hastanın tüplerinin en azından birinin açık olması, sperm hücrelerinin sayı, hareket ve morfolojisinin aşılama yapılabilecek sınırlar içerisinde olması gerekmektedir.

Mikro TESE

Mikro TESE (Mikroskop altında Testiküler Sperm Ekstraksiyonu), erkek infertilitesi (kısırlık) vakalarında başvurulan cerrahi bir yöntemdir. Menisinde hiç sperm bulunmayan (azospermi) ya da sperm kalitesi ağır derecede bozulmuş kişilerin tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmasına olanak sağlamak için testisinin açılıp sperm aranması işlemidir.

İŞEME BOZUKLUKLARI

Aşırı Aktif Mesane

Aşırı Aktif Mesane; Uluslararası Kontinans Derneği’nin (ICS) tanımlamasına göre; altta yatan bir bozukluk olmaksızın kişide acil idrar yapma isteği (ani sıkışma), gece ve gündüz sık idrara çıkma ve bazı hastalarda ani sıkışma hissiyle birlikte görülen idrar kaçırma sorunu ile seyreden bir rahatsızlıktır. Aşırı Aktif Mesane semptomları toplumda %17 (%7-26) oranında görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenen bu durumun görülme sıklığı her iki cinste de yaşla birlikte artmaktadır.

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma veya tıbbi adıyla üriner inkontinans her türlü istemsiz ve kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozduğu gibi sürekli ıslaklık, tahriş ve kötü koku endişesi kişide ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. İdrar kaçırma görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir. Tedavi idrar kaçırma tipine göre değişmektedir.

Mesane ve Rahim Sarkması

Pelvik bölge dediğimiz karın alt kısmında yerleşmiş organların (rahim, mesane , rektum, barsaklar) bulunduğu yerden aşağıya doğru inmesi ve vajinadan dışarı sarkması durumuna pelvik organ prolapsusu (POP) adı verilmektedir. Sarkan organ; mesane (idrar torbası) ise “sistosel”, rahim (uterus) ise “uterin prolapsus”, rektum ise “rektosel”, barsaklar ise “enterosel” olarak adlandırılmaktadır.

Nörojen Mesane

Mesanenin (idrar torbası) görevi idrarı düşük basınçta depolamak, yeterli doluluğa ulaştığında ise isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır. Sinir sisteminin herhangi bir bölümünde doğumsal olarak ya da travma, enfeksiyon, tümör gibi nedenlerle meydana gelen bir hasara bağlı mesane fonksiyonlarının kaybına nörojen mesane adı verilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan bu durum üriner sistemin (böbrek, üreter, mesane, üretra) bakteriyel saldırıya karşı vermiş olduğu iltihabi yanıttır. Üriner sistemde etkilediği bölüme göre isimlendirilir:Mesane etkilenmişse Sistit,Böbrek etkilenmişse Piyelonefrit, Üretra etkilenmişse Üretrit olarak adlandırılır. Bu enfeksiyonlardan en sık sorumlu ajanlar E.Coli (%70-95), Stafilokoklar (%5-10) ve diğer Enterokok (Proteus, Klebsiella vb) bakterilerdir. Bunun yanısıra gonore, klamidya ve mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan ajanlarda idrar yolu enfeksiyonlarına özellikle üretrite yol açmaktadır.

İnterstisyel Sistit

Mesane Ağrı Sendromu ya da Ağrılı Mesane Sendromu olarak da bilinen İnterstisyel Sistit, mesane ve pelvik bölgede ağrı, sürekli sıkışma hissi ve sık idrara çıkma ile karakterize mesanenin mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Hastaların %90’ı kadın, semptomların başlangıç yaşı sıklıkla 30-50 yaş arasındadır. Tipik bulguları mesane ağrısı, sık idrara çıkma ve sürekli idrar yapma isteğidir. Ağrı hissi genellikle mesane doldukça belirginleşmekte, idrar yapınca ise azalmaktadır.

ÇOCUK ÜROLOJİSİ

İnmemiş Testis

Büyük taşların böbreğinizden doğrudan çıkarıldığı bir cerrahidir. Avantajı, tek operasyonda çok büyük taşların bile çıkarılabilmesidir. PNL genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Böbrek Çıkım Darlığı

Üreterorenoskopi(URS); Endoskopik olarak kameralı cihazlar ile idrar yolu kanalından böbreğe ulaşılarak lazer ile taşın kırılması veya alınması esasına dayanır.

Estetik Sünnet

Büyük taşların böbreğinizden doğrudan çıkarıldığı bir cerrahidir. Avantajı, tek operasyonda çok büyük taşların bile çıkarılabilmesidir. PNL genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Vezikoüreteral Reflü

Büyük taşların böbreğinizden doğrudan çıkarıldığı bir cerrahidir. Avantajı, tek operasyonda çok büyük taşların bile çıkarılabilmesidir. PNL genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Altını Islatma ve İşeme Bozuklukları

Üreterorenoskopi(URS); Endoskopik olarak kameralı cihazlar ile idrar yolu kanalından böbreğe ulaşılarak lazer ile taşın kırılması veya alınması esasına dayanır.

en_USEN